"Tarta z budyniem, borówkami i bezą"

czwartek, 25 września 2014
Koniec września = początek jesieni. To okres kiedy częściej sięgam po tego typu desery. Słodkie, proste w przygotowaniu, a jednak bardzo efektowne dzięki borówkom, które dodają charakteru tarcie. Gwarantuje Wam, że po spróbowaniu będziecie wracać do tego przepisu.

Składniki na kruche ciasto:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g zimnego masła
• 1 żółtko
• 40 g cukru pudru

Składniki na beze:
• 2 białka
• pół szklanki cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
• 2 budynie śmietankowe (budyń można również własnoręcznie przygotować)
• borówki

Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder oraz żółtko. Całość energicznie zagnieść, następnie zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnice, podsypujemy mąką i wałkujemy na wielkość formy dodając również boki. Nawijamy na wałek i przekładamy do wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kolejne 30 minut. Po tym czasie podpiekamy przez 10-15 min w 190 stopniach.
W międzyczasie przygotowujemy budyń oraz bezę. Budyń przyrządzamy według wskazówek na opakowaniu, następnie odstawiamy do przestudzenia.
Bezę przygotowujemy z białek ubitych na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.

Na podpieczone ciasto przekładamy budyń, dodajemy borówki i nakładamy bezę. Na około 25 minut wstawiamy naszą tartę do piekarnika na termoobieg w temperaturze 180 stopni. Gdy beza się zarumieni, można obniżyć temperaturę do 150 stopni. Smacznego!


14 komentarze

  1. mniam pychotka, chyba zrobię <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam : ) Cudownie wygląda zjadłabym ,ale niestety nie jem słodyczy . Na pewno smakuje rewelacyjnie ♥

    http://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, musi być pyszna <3! kocham tarty!:)
    www.llealicious.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Oja ! Przeciez to wyglada tak pysznie ! Musze zakupic foremke do tarty i wyprobowac Twojego przepisu!

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja forma to tak naprawdę forma do pizzy :D ja ją akurat wykorzystuję do tart, świetnie się sprawdza i jest niedroga :)

      Usuń
  5. Zawsze pokazujesz takie pyszności :3

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta wygląda bardzo smakowicie :) Od razu zrobiłam się głodna! Wszystkie zdjęcia na twoim blogu są przepiękne. Bardzo chciałabym wypróbować ten przepis :)
    Love Life Every Day
    everydaybeauty instagram

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować, przepis jest naprawdę prosty :)

      Usuń
  7. mniam mniam! u mniez z beza ale z malinami :D

    OdpowiedzUsuń