wtorek, 29 marca 2016

Rurki z kremem

Niby już po Świętach i wiele z Was nie ma ochoty na nic słodkiego, ale słuchajcie nic bardziej mylnego. Przepis, z którym do Was przybywam jest dobry na każdą okazję, a najlepszy bez okazji. Słodkie rurki to smak mojego dzieciństwa. Zabierałam się do ich zrobienia w sumie od kilku lat. I pewnie dalej kończyłoby się na zamiarach, gdyby nie mój tata, który odnalazł w czeluściach swojej kuchni foremki, konieczne do ich przygotowania. Wtedy długo nie trzeba było mnie namawiać. Na drugi dzień cała partia (60 sztuk) już czekała na naszprycowanie kremem.

Składniki na ciasto:
• pół kilograma mąki
• 25 dag masła
• 25 kwaśnej śmietany
• szczypta soli

Składniki na krem:
• 3 szklanki mleka
• pół szklanki cukru
• paczka cukru waniliowego
• 1 jajko
• 4 żółtka
• 40 g skrobi ziemniaczanej
• 20 g mąki pszennej
• 350 g masła

Składniki na ciasto umieścić w misie, szybko zagnieść na gładkie ciasto i dobrze schłodzić. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy bardzo cienko, a następnie kroimy na paseczki o szerokości 1,5 cm. Foremki na rurki smarujemy masłem i nawijamy na nie paski (od strony węższej do szerszej). Wierzch rurek obtaczamy w cukrze. Pieczemy na dużej blasze wyłożonej papierem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 16 minut. Przestudzić.


Przygotowujemy krem. Gotujemy dwie szklanki mleka, z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka blendujemy z jajkiem, żółtkami, skrobią i mąką i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy budyń, często mieszając. Jeśli chcecie oszczędzić sobie czasu, możecie skorzystać z gotowej mieszanki na budyń. Powstałą masę studzimy, aż do całkowitego wystygnięcia.
W misie miksera umieszczamy masło i ewentualnie dodatkowy cukier jeśli wolicie słodszy krem. Ucieramy, dodając po trochu budyń. Tak powstały krem maślano-budyniowy schładzamy, a następnie wypełniamy nim wcześniej przygotowane rurki.
Smacznego!


17 komentarzy:

  1. yummy!

    www.bstylevoyage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam - pychotki !!!

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdybym tylko miała taką foremkę... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają rewelacyjnie :) Jak wyglądają takie foremki do rurek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To takie metalowe stożki, puste w środku.

      Usuń
  6. wyglądają mega apetycznie ;) cięzko im się oprzeć :)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, takie foremki to skarb :) Coś o tym wiem - często w domu robię takie rurki z kremem, chociaż ja zawsze robiłam ciasto bez obtaczania w cukrze. Ale te wyglądają nieziemsko - akurat mnie naszła ochota, żeby znowu je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako dziecko kochałam te rurki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale apetyczne! Idę stąd, bo chętnie bym je "schrupała" a staram się ograniczać słodycze! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam je i też często zdarza mi się piec. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, wyglądają naprawdę pysznie :) Chyba też kupię te foremki ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/


    OdpowiedzUsuń