Zupa krem z dyni

25 listopada 2014
Jeśli w Waszej kuchni zalega dynia i nie macie pomysłu na jej wykorzystanie, mój prosty przepis powinien okazać się ratunkiem. Sama staram się mrozić gotowe puree - dobrze się przechowuje więc uważam to za doskonałe rozwiązanie i śmiało mogę je polecić każdemu. Nada się zarówno do ciastek jak i zupy dyniowej, na którą przepis chciałam Wam dziś przedstawić. 

Jak przygotować puree z dyni?
Warzywo kroimy na części, usuwamy miąższ i pestki (nie wyrzucajmy ich, oczyśćmy i  uprażmy w piekarniku, będzie to świetna przekąska na długie zimowe wieczory). Dynie w kawałkach wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości przez około godzinę. Po tym czasie obieramy ją ze skórki, a następnie blendujemy na gładką masę. Przekładamy ją do pojemników i niewykorzystaną część zamrażamy.

Składniki:
• 1 kg dyni
• 2 ząbki czosnku
• 1 marchew
• 1 mała papryka
• 3 ziemniaki
• 750 ml bulionu
• sól
• pieprz kolorowy

Do tego przepisu możemy użyć zarówno dyni mrożonej jak i świeżej. Warzywa obieramy, kroimy na kawałki, a następnie przekładamy do garnka i podsmażamy na oliwie przez około 3 minuty ciągle mieszając. Dolewamy bulion, tyle aby zakrył warzywa i gotujemy aż do ich miękkości przez około 30 minut. Jeśli używacie puree to czas aby je dodać, w przypadku świeżej dyni należy ją obraną podsmażyć wraz z pozostałymi warzywami, a następnie zalać bulionem. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a jeśli lubicie bardziej pikantne smaki dodajcie odrobinę chilli. Dobrym pomysłem jest również dodanie odrobiny imbiru, potrawa nabierze niesamowitego aromatu.
Zupę blendujemy na jednolitą, gładką masę - konsystencja jest dość gęsta. Podajemy z grzankami i kleksem śmietany. Smacznego!

11 komentarze

  1. Wygląda przepysznie! Muszę spróbować, tym bardziej, że ostatnio zasmakowały mi dania z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro na obiad wypróbować muszę! Uwielbiam Cię !
    Zapraszam do siebie :) Dopiero zaczynam, ale kto wie, może ze mną zostaniesz :)
    fochzprzytupem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, mniam!

    OdpowiedzUsuń