środa, 23 lipca 2014

Muffiny z truskawkami

Sezon truskawkowy praktycznie za nami, jednak do dzisiejszego przepisu można wykorzystać również inne owoce sezonowe. Mile widziane są jagody czy porzeczki. Gwarantuje Wam, że mocno owocowe muffiny zawsze świetnie smakują, a i pracy przy nich jest niewiele.

Składniki na 12 muffin:
• 225g mąki pszennej,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 jaja,
• 50g roztopionego masła,
• szklanka mleka,
• pół szklanki cukru (lub do smaku),
• 12 truskawek (po jednej do każdej muffiny).

Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wsypujemy do naczynia i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy jaja, masło oraz mleko. Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.
Formę do muffin wykładamy papilotkami. Do każdej komory nakładamy porcję ciasta i umieszczamy w niej truskawkę. Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego :)






11 komentarzy:

  1. jakie śliczne - tylko truskawki bym zamieniła na coś innego :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało można je zastąpić innymi owocami :)

      Usuń
  2. Przejadły mi się truskawki i jak zobaczyłam je to od razu dziwny odruch. Dobrze, że może je zastąpić czym innym, np dżemem porzeczkowym.. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest bardzo uniwersalne, nawet kawałki czekolady się sprawdzą :)

      Usuń
  3. już jestem głodna :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Zocha :)

    OdpowiedzUsuń