Jogurtowe ciasto z porzeczkami

niedziela, 22 czerwca 2014
Porzeczki w ogródku dojrzewają, Dzień Ojca zbliża się wielkimi krokami. To świetna okazja by przygotować coś słodkiego dla Taty - ciasteczkowego potwora. Gwarantuje Wam, że ciacho okaże się wspaniałą niespodzianką. Jest odpowiednio słodkie, wilgotne, a porzeczki dodają kwaskowej nutki. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, bez użycia miksera by rozkoszować się doskonałym smakiem, domowego wypieku. 


Składniki:
• mały jogurt naturalny (użyłam Danone naturalny 165g) - kubeczek po jogurcie myjemy i używamy jako miarki,
• 3 kubeczki mąki,
• 2 kubeczki cukru,
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
• 3 jaja,
• kubeczek oleju roślinnego,
• około 300g porzeczek (użyłam czarnych i czerwonych).

Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier wanilinowy. W osobnym naczyniu umieszczamy jogurt, jajka oraz olej. Wszystkie produkty mieszamy i dodajemy do suchych składników. Ponownie mieszamy. Dodajemy połowę porzeczek do ciasta.
Ciasto przelewamy do formy (świetnie sprawdza się keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy po wierzchu pozostałą częścią porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut lub do suchego patyczka. 
Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.



12 komentarze

  1. Ale pychotka, uwielbiam takie ciasta. Ja dzisiaj zrobiłam placka drożdżowego z truskawkami więc apetyt na słodkie zaspokoiłam. Następnym razem będzie placem jogurtowy :)

    www.daariaaa.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam porzeczki!
    w cieście też nimi nie pogardzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam wygląda pysznie :))
    na pewno wypróbuję przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi ochoty narobiłaś! naprawdę, zjadłbym takieee dobre ciasstkoo teraz :)) Zapraszam także na mojego bloga: http://www.slavko-p.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie ciasto, ale narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda smakowicie, wypróbuję przepis, ale bez dodawania cukru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z cukrem czy bez, będzie pyszne! :)

      Usuń
  7. Ale pycha <3 ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń