poniedziałek, 26 maja 2014

Ciastka Momenty

Niedawno odnalazłam przepiśnik mojej babci, z którego pochodzi przepis na ciastka Momenty. Był to smak dzieciństwa mojego taty, którego i ja chciałam posmakować. Czy warto? Zdecydowanie!

Składniki:
• 6 dkg smalcu
• 8 dkg cukru
• cukier waniliowy
• 4 dkg masła
• 1 jajo
• 14 dkg mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• płatki owsiane (doskonale sprawdzają się Górskie)

Smalec, cukier, cukier waniliowy i masło ucieramy na gładką masę (najlepiej w kamiennej misie). Wbijamy jedno jajo i ucieramy do połączenia składników. Dodajemy mąkę z jedną łyżeczką proszku do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ręce maczamy we wcześniej przygotowanej wodzie, formujemy z ciasta 32 kuleczki i obtaczamy w płatkach owsianych. Od wielkości kulek zależy ile ciasteczek uda nam się przygotować.  
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko naciskamy formując krążek, od ich grubości zależy ile minut będą musiały spędzić w piekarniku. Zazwyczaj jest to 25-30 minut lub do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka - smacznego! ;)



8 komentarzy:

  1. Wyglądają niezwykle apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak pięknie wyglądają ;) mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają ślicznie. uwielbiam różne zbożowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie. Uwielbiam wszystko co zawiera płatki owsiane ♡
    Widzę, że IKEA rządzi :-) też mam tą buteleczkę, miskę i słoik!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj rządzi rządzi :D. Poszukuje jeszcze idealnej patery na ciasto, ale z marnym skutkiem.

      Usuń
  5. wyglądają mega apetycznie. A wczoraj miałam ochotę na jakieś ciasteczka ;d muszę dziś wypróbować ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. It looks delicious (:

    http://venus-fleurs.blogspot.pt/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wyglądają :) Nie raz takie kupuję :3

    OdpowiedzUsuń