Jabłka na migdałowo

24 lutego 2014

Wariacji na temat jabłka jest pewnie tysiące. Ta propozycja, za każdym razem równie mocno uwodzi moje kubki smakowe i daje odrobinę szczęścia. Deser bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, jeszcze szybszy w znikaniu z talerza.

Składniki:
• jabłka (w zależności dla ilu osób planujecie deser, ja użyłam 4)
• pół puszki mleka zagęszczonego
• opakowanie płatków migdałowych

Jabłka myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy gniazda nasienne. Migdały prażymy na małym ogniu. Gdy będą już złociste dodajemy zagęszczone mleko i gotujemy aż masa lekko zgęstnieje i zacznie zmieniać kolor na karmelowy.
Gotową masę przekładamy do wcześniej wydrążonych jabłek. Przykrywamy je "pokrywkami" z ogonkami i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Świetnie przy pieczeniu sprawdza się forma do muffinek, która utrzyma nasze smakołyki na miejscu. 


Smacznego!





7 komentarze

  1. świetny pomysł na pewno by mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie jabłuszka jadłam w dzieciństwie pamiętam ich smak pyszota

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, ciekawa jest smaku :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. jej, wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wyglądają, muszą być pyszne :P

    OdpowiedzUsuń